شاید این نکته برای شما هم جالب باشد که بدانید بسیاری از افراد حتی کسانی که به طور مرتب از آسانسور استفاده می کنند اطلاع بسیاری راجب قطعات آسانسور ندارند . به همین دلیل نمی دانند که از چه نوع قطعاتی در آسانسور سازی استفاده می شود و یا اینکه کابین آسانسور استیل از چه نوع فلز آهنی ساخته شده است ؟ ما در ادامه این مقاله شما را انواع کابین آسانسور و جنس و قطعات هر یک از آنها آشنا خواهیم کرد.
کابین آسانسور چیست ؟
اگر بخواهیم بدانیم که کابین آسانسور چیست باید گفت که کابین آسانسور همان اتاقک کوچکی است که افراد برای جا به جایی به طبقات بالا و پایین در آن قرار می گیرند علاوه بر این کابین ها از اصلی ترین قطعات آسانسور به حساب می آید. معمولا کابین آسانسور ها در ابعاد و اندازه های مختلف طراحی و ساخته می شود که در طرح ها و جنس های مختلف در ابعاد مختلف ساخته می شوند.
کابین نقش ایمنی و تزئینی را در آسانسور دارد ایمنی این قطعه از اهمیت بالایی برخوردار است معمولا کابین آسانسور مسافر بر معمولا با ظرفیتی بین ۴ تا ۸ نفره ساخته می شوند و کابین های باربری با ظرفیت ۱۰ تا ۲۱ نفره تولید می شوند که البته متداول ترین کابین دارای ظرفیت ۴ یا ۶ نفره می باشد. ارتفاع کابین ها به طور معمول ۱۹۰ سانتی متر و کابین های با سقف بلند نیز با ارتفاع بیش از دو متر تولید می شوند. کابین آسانسور معمولا از چند اجزای مختلف تشکیل شده است که شامل :
- یوک : یوک یک قاب فلزی است که به آن نگهدارنده کابین گفته می شود یوک توسط پیچ و مهره مونتاژ شده و کامل می شود.
- دیواره : دیواره ها که به عنوان حفاظ به کار می روند.
- سقف : سقف کابین که باعث پوشاندن سقف آسانسور است.
- کف : مسافرین و یا بار بر روی آن قرار می گیرند.
- درب : درب که به عنوان یک محافظ عمل می کند.
تجهیزات تزئینی کابین آسانسور :
- دیواره های کابین
- سقف کابین
- کف کابین
- آیینه کابین
- دستگیره داخل کابین
- پنل طبقات و صفحه نمایشگر طبقات
- موزیک و صدای گویای کابین
- درب های آسانسور
به طور کلی بدنه کابین آسانسور که شامل دیواره ها ، سقف و سکو یا همان کف می باشد از ورقه های فولادی ساخته می شود. دیواره های کابین نقش حفاظت از مسافرین را داشته و معمولا با ضخامت ۱/۵ سانتی متر و سقف و کف کابین هر دو با ضخامت ۲ سانتی متر ساخته می شوند. این دو بخش از کابین آسانسور باید به لحاظ مکانیکی مستحکم باشند. سقف باید حداقل وزن دو نفر را هنگام سرویس و تعمیرات به راحتی تحمل کند. کف نیز باید تحمل وزن مسافرین و بار را داشته باشد.
درب کابین آسانسور :
درب های کابین آسانسور بر روی کابین همان محلی که مسافرین وارد و خارج می شوند نصب می شود. این درب به صورت نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک به صورت دو لته و سه لته در مدل های سانترال ، تلسکوپی و … ساخته می شود. نصب درب آسانسور و کابین امنیت کامل آسانسور را به دنبال دارد. نصب این درب از سقوط افراد و بار به چاه آسانسور جلوگیری می کند معمولا درب های کابین آسانسور در عرض ۶۰ تا ۱۴۰ سانتی متر و با ارتفاع ۲۰۰ تا 252 سانتی متر تولید می شوند. از نمونه برند های معتبر درب کابین آسانسور داخلی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- درب کابین آسانسور یاران
- درب کابین آسانسور حریری
- درب کابین آسانسور بهران
- درب کابین آسانسور پارسیان سیستم رو
- درب کابین آسانسور صدرا
ابعاد کابین آسانسور باید چقدر باشد ؟
با توجه به سطح مورد نیاز بار یا نفر از جداول استاندارد استخراج می شود. در آسانسور های خاص مانند خودرو بر ، تخت بر ، برانکارد بر و یا ویلچر بر، کابین جهت ورود تجهیزات به داخل آن دارای ابعاد خاصی است که باید آن ها را رعایت کرد. البته پیش از ساخت کابین باید ابعاد داخل چاه آسانسور کاملا بررسی و اندازه گیری شود سپس ابعاد نهایی کابین آسانسور محاسبه گردد. حد فاصله بین بدنه کابین و سطح داخلی دیواره چاه آسانسور حداکثر ۵ سانتی متر و حداقل دو سانتی متر در اندازه گیری ها باید مدنظر قرار گیرد. باید وزن کلی کابین که از موارد مهم تلقی می شود را با توجه به قدرت موتور آسانسور تعیین نمود.
جنس کابین آسانسور
به طور مثال ، وقتی نور خورشید به کابین آسانسور تابیده می شود ، به دلیل انعکاس نور از استیل استفاده نمی شود. وقتی آسانسور باربری است بهتر است برای کابین آسانسور استیل کار نشود چرا که آسانسور سنگین می شود. در مناطق شمالی بیشتر از استیل نگیر استفاده می شود. گاهی جنس برخی از کابین های آسانسور شیشه ای است. این نوع کابین ها ، کابین های پاناروما نامیده می شوند.
انواع کابین آسانسور
معمولا کابین های آسانسور با توجه به نوع پوشش های داخلی معروف هستند یعنی اینکه از انواع و جنش های مختلفی هستند که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.
- کابین آسانسور استیل
- کابین آسانسور ام دی اف
- کابین آسانسور فرمیکا
- کابین آسانسور شیشه ای یا پاناروما
- کابین آسانسور با درب نیمه اتومات تلسکوپی
- کابین آسانسور با درب تمام اتومات تلسکوپی
- کابین آسانسور با درب نیمه اتومات سانترال
- کابین آسانسور با درب تمام اتومات سانترال
کابین آسانسور استیل چیست ؟
این نوع کابین ها به دو صورت تمام استیل و نیمه استیل طراحی می شود به طوری که این نوع کابین ها به دلیل استفاده از استیل دارای کیفیت ، مقاومت و طول عمر بالایی هستند. کابین آسانسور استیل بیشترین استفاده را در آسانسور های لوکس دارد. در طراحی دکوراسیون این کابین از ورقه های استیل با طرح و رنگ های متنوعه ای با طرح های خشدار ، بدون خش ، میرور یا براق و برجسته استفاده می شود که این طرح ها می توان شامل موارد زیر دانست :
- استیل طلایی
- استیل نقره ای
- استیل دودی
- استیل گندمی
- استیل شامپاینی
کابین آسانسور ام دی اف و فرمیکا چیست ؟
همانطور که از نام کابین آسانسور ام دی اف پیداست محیط داخلی این کابین تماما از ام دی اف پوشانده می شود و در آسانسور های مسکونی و اداری بیشترین کاربرد را دارد. فضای داخلی کابین آسانسور فرمیکا هم کاملا از فرمیکا پوشش داده می شود و قیمت آن از دیگر کابین ها پایین تر است. البته این نوع کابین مخاطبان خاص خود را دارد. کابین های ام دی اف و فرمیکا نیز دارای طرح و رنگ های متنوعی هستند.
اما کابین آسانسور پاناروما چیست ؟
این کابین تماما از جنس شیشه تولید می شود. شیشه های به کار رفته در این کابین از نوع لمیینت بوده که به واسطه لایه محافظی که دارد هنگام شکسته شدن ، پخش نشده و در جای خود خرد می شود. البته باید دانست که ایمنی این نوع کابین نسبت به سایر کابین ها بیشتر است و به لحاظ اقتصادی نیز قیمت بالایی دارد.
هنگام ساخت کابین آسانسور به چه نکاتی باید توجه کرد؟
- اندازه گیری ابعاد چاه آسانسور بسیار مهم است.
- ضخامت دیواره کابین حداقل باید ۱/۵ میلی متر باشد.
- ضخامت سقف و کف کابین حداقل باید ۲ میلی متر باشد.
- کف کابین باید غیر آتش زا باشد و سختی کافی در برابر فشار وارده توسط مسافر و بار را داشته باشد.
- داخل کابین باید در حالت ایستاده به طور دائم روشن باشد و در حالت استندبای هم با نور کم روشن باشد.
- دکمه های زنگ هشدار یا توقف اضطراری باید در محل پایین ترین دکمه در کابین باشد.
- بالاترین دکمه در کابین نباید ارتفاعی بیشتر از ۱۳۷ سانتیمتر از کف کابین داشته باشد.
- با توجه به استاندارد EN-81 اروپا بطور متوسط سطح لازم برای ایستادن یک نفر مسافر در داخل کابین ۰/۲۸ متر مربع می باشد.
- جز درب ورودی کابین ، دریچه اضطراری و محل تهویه هوا باقی باید کاملا پوشیده باشد.
- کابین باید در تراز هر طبقه متوقف شود و در زمان ورود و خروج مسافر و بار در تراز کف طبقه باقی بماند.
- کابین باید دارای سیستم ایمنی مناسب باشد.
- روشنایی کابین از موارد مهم است.
- دیوار ها ، سقف و بدنه و کفشک باید مقاوم و ضد حریق باشد.
- جز درب ورودی کابین ، دریچه اضطراری و محل تهویه هوا ، باقی باید کاملا پوشیده باشد.
مشخصات کلی کابین آسانسور استیل
- کابین شامل کلیه متعلقات از جمله کفشک وزنه و کابین ، کادر وزنه ، یوک بالا و پایین سینی زیر کابین و… می باشد.
- در بدنه کابین ورق گالوانیزه 1.5 میلی متر و پیچ و مهره بدون جوشکاری استفاده می شود.
- یوک ها و قاب وزنه کلا پیچ و مهره و با پوشش رنگ
- کابین دارای پاراشوت تدریجی استاندارد
- سقف اصلی کابین ورق 2 میلی متر گالوانیزه
- تزیین کف کابین : سنگ گرانیت
- تهویه هوا : دارای فن
- آینه 6 میلی متر سفید کریستالی
- دستگیره : از نوع استیل
- شاسی کف : ناودانی یک لایه ورق قوی فولادی 2 میلی متر و یک لایه MDF
- نورپردازی: تماما فلورسنت با نور غیر مستقیم
- سقف کاذب: از جنس استیل نگیر
- کنج و قرنیز ها: از جنس استیل نگیر
- تزیین دیواره های کابین: استیل نگیر
- پاخور کابین : استیل خش دار با ضخامت 2 میلی متر
- شستی طبقه و کابین: پنل زیبای 2 متری استیل خشدار نگیر
- کابین هاذی استیل از دو نوع استیل 201 بگیر و استیل 304 نگیر ساخته می شود.
اتاقک کابین آسانسور چگونه ساخته می شود؟
افرادی که ساخت آسانسور انجام می دهند می دانند که ابعاد استاندارد کابین آسانسور به چه صورتی است و از نحوه ساخت کابین آسانسور با خبر هستند. کف کابین از جنس فولاد می باشد و از مقداری چوب برای کاهش صدا نیز استفاده می شود. ورق استفاده شده در سقف و کف کابین آسانسور فولاد به ضخامت حداقل ۲ میلی متر است بدنه کابین نیز فولاد و ضخامت حداقل آن 105 میلی متر می باشد. عرض لته های کابین ۳۰ تا۴۰ سانتی متر و ارتفاع مفید آن حداقل ۲ متر است.
لبه لته به مقدار 3.5 تا ۴ سانتی متر برگشته تا امکان نصب در کابین و نیز پیچ و مهره کردن تمام قطعات را به ما دهد.حد فاصل بین دیوار کابین و دیوار آسانسور باید حداکثر ۵ سانتی متر باشد. فاصله بین کابین و یوک آن باید از فنر و یا لاستیک استفاده شود تا هیچ گونه تکانه ای در هنگام حرکت متوجه مسافران قرار نگیرد. همان طور که قبلا نیز اشاره کردیم کابین آسانسور و خود آسانسور باید آمادگی قرار گرفتن ۱۲۵ درصد از بار اسمی را داشته باشد. تزیینات کف کابین می تواند سنگ یا سرمیک یا پوشش ضد خش بستگی به سلیقه دارد بدنه کابین نیز می تواند استیل و یا چوب و فرمیکا باشد.
کابین شیشه ای : این نوع کابین در نمای ساختمان یا در فضای داخلی ساختمان نصب می شود. حداقل ضخامت شیشه ۱۱ میلی متر می باشد. این نوع کابین باتوجه به سلیقه به فرم ها و رنگ های مختلف ساخته می شوند.
طراحی کابین آسانسور
زمانی که یک فرد سوار آسانسور می شود برای بالا و پایین شدن باید از کمه های آسانسور استفاده کند به همین دلیل یکی از اجزای تشکیل دهنده کابین آسانسور دکمه های زنگ و توقف اضطراری آن است که باید پایین ترین دکمه در کابین باشند و در ارتفاع ۸۹۰ میلی متری نصب شده باشند همچنین بالاترین دکمه نیز در قسمت بالا باید ارتفاعی معادل ۱۳۷۰ میلی متر داشته باشد. داخل کابین باید روشن باشد و روشنایی معادل ۱۰۰ لوکس داشته باشد. هواکش داخل کابین نصب می شود که به منظور تهویه هوا می باشد و به ازای هر شخص باید ۱۵ تا ۲۰ cfm باشد. دستگیره ای که در کابین نصب می شود باید ارتفاع ۹۰۰ میلی متر داشته باشد و فاصله ۲۰ میلی متری از دیوار ها داشته باشد .
برای ظرفیت بیش از ۲۵۰۰ کیلوگرم به ازای هر ۱۰۰ کیلوگرم ،۰٫۱۶ متر مربع به حداکثر مساحت قابل دسترسی اضافه شود و برای وزن های ما بین مقادیر فوق ، مساحت از طریق رابطه خطی محاسبه شود. برای ظرفیت بیش از ۲۰ نفر به ازای هر نفر ۰٫۱۱۵ متر مربع به کابین اضافه شود. طراحی و ظاهر کابین آسانسور بستگی به ابعاد استاندارد کابین آسانسور برای آسایش بیشتر مسافرین فضای داخلی هر کابین با توجه به کاربرد و سلیقه مجری آن تجهیز می شود. مانند تلفن ، کولر ، رادیو و پخش موسیقی نورپزدازی و یا صفحه نتمایشگرهای مختلف و … همچنین کابین آسانسور می تواند از یک یا دو سمت در داشته باشد.
کلام آخر
ما در این مقاله شما را با کابین آسانسور استیل آشنا کرده ایم . از اینکه تا آخر این مقاله با ما همراه بودید از شما متشکریم ، اگر در این زمینه تجربه ای دارید با ما در میان بگذارید.